Wil je afvallen met een crash dieet?
Wil jij afvallen? En liefst snel? Een crash-dieet werkt vaak snel.
Voor een paar dagen kun je dit wel volgen, als je dit weken lang gaat doen is dit niet goed voor je.
Je gaat belangrijke voedingsstoffen missen en 95% van alle mensen die een snel crash-dieet volgen, zijn binnen een jaar weer terug op hun oude gewicht, of zelfs daar overheen. In dit blog vertel ik je er meer over. En ik geef je natuurlijk ook advies wat je wél lang kunt volhouden: ga gezond eten en veel bewegen en sporten.
Wat is een crash-dieet?
Een crash-dieet gaat uit van tekorten.
- In crash-diëten worden meestal bepaalde voedingsmiddelen (vet, suiker, koolhydraten) helemaal geschrapt. Zo bouw je tekorten op, en natuurlijk val je dan in gewicht af. Het is echter precies het gewicht dat je niet kwijt wilt raken, namelijk spiermassa en water.
- Crash-diëten gaan uit van te weinig kcal per dag, minder dan wat je minimaal nodig hebt om goed te functioneren.
Je lichaam gaat dan op slaapstand en slaat de energie die nog wél binnenkomt op in vet, als voorraadje voor nóg slechtere tijden.
Hierdoor raak je gewicht kwijt, alleen niet het góéde gewicht. Je lichaam gaat spiervezels afbreken om aan brandstof te komen. En verder zul je ook vocht verliezen. De vetcellen zitten nog keurig op de plaatsen waar jij ze niet wilt hebben: buik, billen en borst. Gebruik daarom altijd een weegschaal die vet%, spiermassa en vocht% kan meten, dan weet je wat er in je lichaam gebeurt.
Als je om een bepaalde reden snel wat kilo’s kwijt wilt is een crash-dieet voor een paar dagen te doen, op lange termijn is dit niet goed voor je gezondheid en kun je zo’n dieet niet volhouden.
Wat zijn de nadelen van een crash-dieet?
- Tekorten zijn niet goed voor je. Als je veel te weinig eet of een voedingsmiddel helemaal niet eet is dit niet goed voor je lichaam, het is heel ongezond. Je hebt vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren.
- Je gaat jojo-en. Als je na zo’n periode van tekorten weer teruggaat naar je oude eetpatroon vult je lichaam de vetvoorraad gauw aan. En zo vliegen de kilo’s er weer snel aan. En dan komt er weer een nieuw dieet. Zo blijf je bezig en voel je je steeds ongelukkiger omdat die kilo’s er maar niet af willen.
De nadelen van een crash-dieet: tekorten en jojo-en. Niet doen dus.
Wat kun je wel doen om af te vallen?
Als je echt een gezond gewicht wilt moet je zorgen dat de hoeveelheid energie die je binnen krijgt, iets minder is dan de energie die je verbruikt. Dit doe je door gezond te eten én te bewegen. Doen en doorgaan.
Gezond eten.
In de basis gaat het om de keuzes die je maakt, iedere dag weer. Ik zeg het altijd zo: kies je friet of fruit? 2 letters verschil maken een heel groot verschil voor jou.
Friet of fruit. 2 letters verschil. Voor jou een groot verschil!
Mijn 10 gouden regels:
1. Eet regelmatig
Zo voorkom je een hongergevoel waardoor je opeens de koektrommel leeg eet.
2. Eet zoveel mogelijk onbewerkt.
Kies producten die niet bewerkt zijn in een fabriek. Er wordt dan namelijk vaak veel vet, suiker en/of kunstmatige stoffen toegevoegd. Die heb je niet nodig.
Dus kies verse groente, fruit, vlees, vis etc. Geen voorverpakte pakjes en maaltijden.
3. Kies voor de gezonde koolhydraten.
Kies voor groente, fruit, volkorenproducten. Er zitten veel vezels in die ervoor zorgen dat de suikers langzaam worden opgenomen in je lichaam. Je krijgt een gevuld gevoel en geen last van suiker-dips. Als je wilt afvallen, wil je misschien fruit kiezen met weinig suiker. Ik heb een top 25 gemaakt van fruit met de minste suiker. Die kun je hier bekijken.
4. Kies voor de gezonde vetten.
Kies de zachte en vloeibare soorten vet, zoals margarine uit een kuipje, halvarine, olijfolie of vloeibare bak- en braadproducten, de halfvolle of magere varianten van zuivel en vlees en één of twee keer per week vette vis, deze bevat vetten die je lichaam zelf niet kan aanmaken. Als je vegetarisch wilt eten, kies dan bijvoorbeeld zuivel en noten om voldoende vetten binnen te krijgen.
5. Eet meer eiwitten voor een goed gevuld gevoel.
Eiwitten vind je in gevogelte en zuivel, maar ook in heel veel groenten, bijvoorbeeld spinazie, bloemkool, broccoli en paksoi. Advies van de Gezondheidsraad is om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Kies ook vaker peulvruchten, daar zitten veel eiwitten en andere goede voedingsstoffen in.
6. Eet meer vezels voor een goed gevuld gevoel.
Vezels leveren geen kcal, maar vullen wel je maag. Zo heb je minder snel trek om te eten. Vezels vind je in groente, fruit, volkoren producten, noten etc.
7. Drink veel water, minimaal 2 liter per dag.
Ook water vult je maag, waardoor je minder trek hebt. In combinatie met de vezels heb je extra winst, want door het water zetten de vezels nog uit.
8. Richt je op wat je wél kunt eten.
Als je gaat letten op de dingen die je niet meer wilt eten (koek, snacks etc.) dan krijg je er steeds meer trek in.
Zoek lekkere alternatieven en richt dáár je aandacht op!
9. Ga niet crash-diëten.
Het is een korte termijn strategie die op langere termijn ongezond voor je is.
10. Doen en doorgaan.
Heel belangrijk, maak kleine stappen, bepaal je doel, en ga door. Maak het positief, dan wordt het leuk!
Als je deze tips volgt kun je heel lekker eten zonder de onnodige hoeveelheden vet, zout, suiker en e-nummers die in veel producten in de fabriek toegevoegd worden. Dan val je af, zonder calorieën te hoeven tellen, en deze manier van eten kun je je hele leven zonder moeite volhouden.
Het gaat er trouwens niet alleen om wát je eet, maar ook hóé je eet. Ga altijd rustig zitten, proef echt wat je eet, en eet tot je een voldaan gevoel hebt. Blijf niet eten als je buik aangeeft dat je vol zit.
! Als je intolerant bent voor bijvoorbeeld lactose of gluten pas je je voeding hier natuurlijk op aan.
Moet je alle snacks nu altijd laten staan?
Mijn antwoord is nee, want daar gaat het juist vaak mis.
Als je als vuistregel aanhoudt dat je zo’n 85% gezond eet, dan ben je heel goed bezig. en kun je af en toe best wat extra’s eten. Je kunt natuurlijk ook zorgen dat je lekkere én gezonde hapjes op tafel zet, er is genoeg te koop.
Als je wilt weten hoe gezond je nu eet, of wat jij het beste kunt doen om wat kilo’s kwijt te reken, dan kan ik een voedingsanalyse voor je maken.
Neem hiervoor contact op.
Waarom bewegen?
Regelmatig bewegen is zonder twijfel de gezondste, efficiëntste en meest duurzame methode om vet te verbranden en daardoor af te vallen.
Als je beweegt verbrand je energie en die verbranding werkt door als je niet beweegt. Je stofwisseling wordt in gang gezet en zo doet je lichaam ongemerkt een deel van het werk. Je verbrandt dus meer vetweefsel door meer te bewegen.
Het klinkt misschien vreemd maar het is beter meer te eten en meer te bewegen, dan minder te eten en niet te bewegen.
! Heb je veel aan je hoofd of voel je je vaak gespannen? Dan is bewegen heel goed voor je, je loopt je hoofd leeg en je spieren ontspannen zich.
Hoeveel bewegen?
Hoe meer hoe beter.
In Nederland kennen we de beweegrichtlijnen voor kinderen en volwassenen.
Als je iedere dag minimaal 25 minuten beweegt, bijvoorbeeld wandelt, stofzuigt, stukje fietst, dan voldoe je aan de hier al aan. Dit is wel wat je minimaal moet bewegen om niet vast te roesten. Als je wilt afvallen is dit dus wat je minimaal goed voor je is, meer is beter. Bewegen heeft namelijk veel voordelen.
Bouw het bewegen wel langzaam op, je spieren en gewrichten moeten wennen aan de inspanning.
Als je hierover meer wilt weten geef ik je graag advies.
Maak de stap naar een gezond eetpatroon in combinatie met beweging. Daar word je slank, fit en energiek van.
Wil je fit worden met een gezonde leefstijl?
Dat kan op verschillende manieren.
Neem contact met mij op, ik geef je graag vrijblijvend advies.
Mooie dag, groeten van Anja