Hoe heb je minder stress in corona tijd - Energieke Leefstijl Anja Lefeber
Zo houd je je stuur recht in deze tijd - 7 tips
25 oktober 2020 

Zo houd je je stuur recht in deze tijd - 7 tips

We leven in een uitdagende en onzekere tijd. Iedere keer dat ik een persconferentie heb gezien en steeds weer als ik lees hoe het nu met de corona cijfers is, voel ik me somber worden. Wanneer houdt dit op? Wanneer gaan we weer de goede kant op? Niemand die het weet. En iedere keer ga ik weer aan de slag om me weer wat beter te voelen, en weer energie te krijgen. Herkenbaar? Ik denk het wel.

In dit blog geef ik je 7 tips die je helpen om zo goed mogelijk door deze tijd te komen. Ik ben er zelf iedere dag mee bezig, jij kan dat ook.

Hoe houd je je stuur recht om zo goed mogelijk door deze tijd te komen?

Kort gezegd werkt het zo: als je je somber voelt of stress hebt, heb je tegenwicht nodig om je weer wat beter te voelen. Dit kun je doen door feel-good hormonen aan te maken, zoals endorfine. Endorfine is een lichaamseigen gelukshormoon, dat in je hersenen wordt aangemaakt. Het vermindert stress, heeft een pijnstillend effect en maakt gelukkig. Andere gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, noradrenaline, fenethylamine en oxytocine. Je kunt de aanmaak hiervan zelf stimuleren. Het zijn je eigen feel good drugs, en -natuurlijk- veel beter voor je dan drank, roken en andere drugs.

De 7 tips die ik je hieronder geef, zijn allemaal manieren om je voorraad gelukshormonen te vergroten, zodat je je beter gaat voelen. Als je last hebt van stress en somberheid, probeer mijn tips dan uit. Je zult zien, het gaat je helpen

Hieronder vind je 7 manieren om dit te doen.

7 Tips waarmee je je beter gaat voelen

1. Houd contact met je familie, vrienden en collega’s

Weet je nog, in het begin van de corona-tijd in maart, dat er heel veel mensen waren die een jeugdfoto op Facebook posten? Een leuke manier om met elkaar contact te houden, want hoe leuk is het om foto’s van vroeger terug te zien. En weer even terug te zijn in de tijd.

Contact met elkaar is belangrijk, je staat er niet alleen voor, we kunnen elkaar steunen en goede tips geven.

Voordeel van deze tijd is dat het makkelijk is om contact met elkaar te houden, elkaar zelfs te zien en dingen aan elkaar kunnen laten zien via het internet. Maak er gebruik van, en weet je niet hoe dat moet, vraag iemand je te helpen.

Fit en energiek met Anja

2. Zoek de zon op

Ook de zon helpt mee om je gelukkiger te maken. De reden hiervoor is  vitamine D. Je  lichaam produceert vitamine D door middel van zonlicht, wat op zijn beurt de aanmaak van de gelukshormonen serotonine en dopamine stimuleert.

Zoek dus regelmatig even de zon op. Ik heb buren die nu veel thuis werken en ’s ochtends – in plaats van een uur in de auto- een wandeling gaan maken. Goed begin van de dag!

Tip: maak van je reistijd wandel- of sporttijd!

Fit en energiek met Anja

3. Ga of blijf bewegen

Heel belangrijk, blijf of ga bewegen. Je maakt ook dan endorfine aan, en je werkt de negatieve energie eruit. Er zijn  natuurlijk meer voordelen; het geeft afleiding, je gebruikt je hart en longen, versterkt je spieren. En het is ook nog eens leuk. Met een paar dumbells erbij kun je oefeningen doen en krijg je ook nog eens strakke armen.

Fit en energiek met Anja

Zoek je een manier om thuis makkelijk te bewegen? Kijk dan naar de maandchallenge van Thuis FIT, klik hier.

4. Zoek afleiding en ga dingen doen die je leuk vindt

Door gewoon dingen te doen die jij leuk vindt, die je een goed gevoel geven, maak je ook het feel good endorfine aan. Wat vond je vroeger leuk om te doen, en ben je in de drukte helemaal vergeten? Pak je oude hobby weer op, leuk om te doen en je verzet je gedachten. Of ga iets lekkers en gezonds koken, geeft je ook een goed gevoel.

Doe mee en word fit en energiek

5. Lachen is écht gezond

Kijk op YouTube eens een filmpje van je favoriete cabaretier. Ik heb vandaag weer eens naar Jochem Myjer gekeken, met zijn verhaal over de Bonaire-meneer. Blijft grappig. Lachen kost je niets en je knapt er echt van op. Mijn zus zegt altijd dat humor één van de beste manieren is om een vervelende tijd door te komen.

Doe mee en word fit en energiek

6. Stap in de wereld van NU, dwaal niet af in je gedachten en zorgen

In deze tijd zijn er genoeg dingen om ons zorgen over te maken. En dat kunnen we niet negeren. En dat moet ook niet want het is ook een manier om dingen te verwerken. Waar je voor moet waken is dat je je de hele dag zorgen maakt. Dat vreet energie en het heeft niet zoveel zin. Mijn familie zit vol met quotes over dit onderwerp, mijn moeder zei altijd “handelen naar omstandigheden”, en “de mens lijdt het meest, door wat hij vreest”. Eén van mijn broers zegt “van minuut tot minuut kun je veel hebben”. Ik zeg altijd tegen mezelf als ik merk dat ik teveel in gedachten ben “stap in de werkelijke wereld Anja”.

Tip: zijn er dingen waar je je zorgen over maakt, maak daar dan tijd voor. Schrijf op, bedenk of je iets kan doen.
En sluit het daarna af, zoek afleiding, ga bewegen, kies één van de tips uit dit blog en verzet je gedachten.

Fit en energiek met Anja

7. Chocolade en andere gelukkig makers

Dat chocolade je oppept, komt door de cacao, dat tryptofaan bevat. Hoe hoger het cacao%, hoe meer tryptofaan. Het verhoogt de productie van het gelukshormoon serotonine. Onder meer bananen, noten, chocolade, sojabonen, aardappelen en eieren zijn rijk aan tryptofaan. Dus; als je last hebt van stress, eet hier wat extra van.

Fit en energiek met Anja

Wil je meer tips om goed door deze tijd heen te komen?

Komende maand maak ik een Thuis FIT FEEL GOOD maandchallenge.
Daarmee kun je iedere dag bezig met:

  • bewegen en trainen
  • positief denken, hoe doe je dat
  • lekker en gezond eten, met veel anti-oxidanten

Meer informatie vind je hier: THUIS FIT FEEL GOOD maandchallenge

Mooie dag, groeten van Anja

Over de schrijver
Mijn naam is Anja Lefeber, eigenaar van Thuis Sporten met Anja. Omdat regelmatig sporten heel goed voor je is, en vanuit huis ook lekker makkelijk te doen.
Janneke
Door

Janneke

op 27 Oct 2020

Graag bedanken

Reactie plaatsen