10 mindful tips om af te vallen
10 mindful tips waarmee je kilo's kwijt raakt
13 september 2022 

10 mindful tips waarmee je kilo's kwijt raakt

Afvallen? Met deze 10 tips merk je sneller dat je genoeg gegeten hebt.

Als je bewust eet, met aandacht, echt de tijd neemt om te eten zul je merken dat je opeens echt proeft wat je eet en ook eerder merkt of je “vol”zit of niet. Bewust met aandacht eten: dat is mindful eten.
In dit blog vind je 10 tips om mindful te eten waarmee je gaat afvallen.

!  Met eten bedoel ik hier je maaltijden én tussendoortjes!

10 mindful tips om af te vallen


Tip 1: Goed begin

Als je gaat eten, breng dan al je aandacht naar dat moment en het eten. Vroeger hadden mensen de gewoonte te bidden voor het eten, een vast ritueel waarmee de maaltijd begon. Bedenk je eigen ritueel, bijvoorbeeld een moment stilte, let even op je ademhaling of doe een gebedje. Zo laat je alle beslommeringen even los en is je aandacht in je eetmoment.

Tip 2: Waarom wil je eten?

Wacht even voordat je wilt gaan eten en vraag jezelf af waarom je wilt gaan eten? Heb je honger, trek in een specifieke smaak, is het onrust? Je weet het, bij honger eet je, bij trek in een specifieke smaak eet je totdat het bijzondere van de smaak eraf is en de rest gaat in de kast. Heb je eigenlijk geen honger maar voel je je onrustif of heb je stress: zoek de oorzaak en een oplossing.

Tip 3. Eet op een sfeervolle plek

Ga aan tafel zitten, maak een sfeervolle plek om te eten. Maak er een gezellig en ontspannen moment van. Doe niets anders dan eten. Het is nu eet-tijd.

Tip 4: Ga zitten

Ook als je onderweg bent of op je werk, ga zitten als je eet. Neem dus pauze. Neem de tijd om iets te eten. Parkeer je auto, stap van je fiets, en ga zitten.

Tip 5. Eet zonder afleiding

Als je eet is dat het enige waar je je aandacht op richt. Dus geen tv, radio, krant, boek, smartphone en geen heftige discussies of rampenverhalen tijdens het eten. Vind je dit moeilijk? Bedenk dan waarom; waarom wil je de tijd doden, waarom kun je niet even helemaal niets doen, behalve eten?

Tip 6. Neem kleine porties

Je hebt minder eten nodig dan je misschien denkt. Als je minder opschept voorkom je dat je je bord leeg wilt eten, en daarmee teveel eet. Als je een kleiner bord gebruikt scheelt dit ook al gauw 20%.

Tip 7: Kijken, ruiken, proeven

Geniet van het eten. Bekijk het eens goed, ruik het, voel met je tong, proef wat je eet. Zo geeft het eten je veel meer dan alleen maar een hap. Eten is waardevol, behandel het ook zo.

Tip 8: Neem kleine hapjes en kauw goed

Als je kleine hapjes neemt en goed kauwt proef je het eten beter en eet je langzamer. Dan voel je ook beter of je genoeg gegeten hebt, of je verzadigd bent. Dit helpt je om af te vallen. Ook goed voor je spijsvertering.

Tip 9: Eet langzaam

Als je snel eet, eet je vaak te veel omdat je lichaam niet zo snel een verzadigingsgevoel kan afgeven. Eet dus langzaam, leg je bestek neer tussen twee hapjes. Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat je maag aan je hersenen een seintje geeft dat je genoeg gegeten hebt.

Tip 10: Eet regelmatig

Dit punt heb ik al eerder genoemd, maar is hier ook weer belangrijk. Als je een maaltijd overslaat krijg je op een onbewaakt moment een hongerklop en dan is het moeilijk bewust te kiezen wat je gaat eten. Dan wordt het snaaien en liefst die vette hap of suiker. Eet dus om de drie uur, op regelmatige tijdstippen zodat je lichaam in balans blijft.

Let deze week goed op HOE je eet! Mindful of niet?

Jouw eerstvolgende stap

Kies 3 van de tips hierboven, en ga die DOEN.

Eet vanaf nu met aandacht, mindful.

Ik vind het leuk te horen welke tips je kiest, dus ik kijk uit naar je reactie.

Fit en energiek, dat doe je zo

Wil je hulp bij het vinden van een andere leefstijl, die goed bij jou past?
Waar je fit en energiek van wordt?
Er zijn genoeg mogelijkheden.
Wil je persoonlijk door mij gecoacht worden?
Meedoen met de Thuis Trainingen en samen werken aan je conditie en energie?
Of wil je een gezondere leefstijl?
Ik geef je graag advies wat voor jou op dit moment de beste keuze is. Neem gerust contact met me op.

Op naar een fit en energiek leven – Anja

Over de schrijver
Mijn naam is Anja Lefeber, eigenaar van Thuis Sporten met Anja. Omdat regelmatig sporten heel goed voor je is, en vanuit huis ook lekker makkelijk te doen.
Reactie plaatsen